Uw website heeft pas rendement als deze via het web kan worden geraadpleegd. De site moet ergens worden ondergebracht en openbaar gemaakt. Dat heet webhosting. In dit artikel een aantal adviezen en overwegingen bij de keuze voor een dienstverlener voor de hosting van uw website.

Kleine of grote provider kiezen?

Er zijn in Nederland letterlijk duizenden bedrijven, bedrijfjes en particulieren die webhosting aanbieden. En in heel veel gevallen zijn dat prima aanbieders. Door de sterke concurrentie zijn de prijzen voor basic webhosting in Nederland en daarbuiten de laatste jaren scherp gedaald. Maar ook hier geldt soms dat goedkoop toch duurkoop blijkt te zijn. Het is verstandig om een aanbieding voor webhosting even tegen het licht te houden. Want ook een hoog bedrag is geen garantie. Sommige webhosting bedrijven maken ‘misbruik’ van de onwetendheid van hun klanten en vragen hogere bedragen dan gangbaar zijn voor een vergelijkbaar product. Een eenvoudige site van een paar pagina’s, een kleine hoeveelheid e-mail en niet te veel toeters en bellen is al te krijgen voor een paar tientjes per jaar, inclusief de domeinnaam.

Zakelijke webhosting

Voor serieuzer zakelijk gebruik wordt het een ander verhaal. Wanneer de website of webwinkel van een bedrijf een belangrijk of misschien wel het belangrijkste verkoopkanaal is, dan moeten er garanties komen dat de site altijd online is, snel genoeg reageert en de toestroom van bezoekers aan kan. In mei 2008 was er een storing van een paar uur bij het bekende online warenhuis Amazon.com. Volgens kenners heeft deze storing het bedrijf enkele miljoenen dollars aan omzet gekost, om nog maar te zwijgen van de negatieve aandacht in de pers en reputatieschade.

Webhosting providers, wederverkopers en onderaannemers

In de praktijk blijken veel webhosting providers niet zelf over apparatuur te beschikken maar zijn het in feite wederverkopers van andere, grotere providers. Alhoewel dit misschien in eerste instantie een nadeel lijkt, is het meestal een voordeel omdat die ‘groothandels’ in webhosting allerlei voorzieningen onderhouden die de ‘kleintjes’ nooit zelf kunnen organiseren zoals voldoende technisch personeel, noodstroom en dubbel uitgevoerde netwerken, continue bewaking en goed bijhouden en volgen van de technische ontwikkelingen.