Korte introductie OpenX Ad Server

OpenX is een ad server, een systeem waarmee online en eenvoudig de advertentieruimte op websites kan worden beheerd. Het is een gratis open source systeem. Het is zeer krachtig en uitgebreid, en in sommige gevallen is ondersteuning door een consultant een uitkomst.

Ik heb de laatste weken een paar keer de vraag gekregen wat ‘OpenX‘ nu eigenlijk is. De klanten die ik help met hun OpenX systeem en implementatie weten dat natuurlijk wel, maar omdat ik er regelmatig over schrijf op mijn weblog heeft de term ‘OpenX’ ook de aandacht van anderen getrokken. Een terechte vraag, en ik zal hieronder een korte introductie geven over OpenX, de toepassingsmogelijkheden en mijn werkzaamheden.

Korte introductie OpenX Ad Server

OpenX Ad Server is een advertentieserver, gemaakt door het Engels-Amerikaanse bedrijf OpenX.org. Het is een systeem waarmee men de advertentieruimte op een of meerdere sites kan beheren en optimaal gebruiken. Het is een hulpmiddel voor eigenaren van sites (in de branche worden dit ‘publishers’ genoemd).

Waar is een advertentieserver voor bedoeld?

Bij het beheren van een website, of misschien zelfs meerdere websites, kan erg veel werk gaan zitten in het plaatsen en weer verwijderen van advertenties, met name als dit gebeurt door de advertenties rechtstreeks in de site te plaatsen. Dat vergt veel tijd en het gaat ten koste van de flexibiliteit. Een advertentieserver zoals OpenX kan hierbij uitkomst bieden.

Hoe werkt OpenX?

Websites en zones
In de OpenX Ad Server kan men enerzijds websites definiëren, en bij elke website een of meerdere zones. Een zone is een representatie van een plek op de webpagina’s waar advertenties moeten verschijnen. Bij elke zone hoort een klein stukje HTML code, dat in de site wordt geplaatst, precies op de plaats waar de betreffende advertentieruimte is bedoeld. Daarmee is de integratie tussen de site en de OpenX Ad Server een feit. Dit is dus een eenmalige handeling, die een ervaren webmaster of ontwikkelaar heel weinig tijd zal kosten. Het woord ‘zone’ is een term in OpenX, maar in andere systemen wordt het ook wel ‘locatie’, ‘spot’, ‘placement’ of ‘position’ genoemd.

Adverteerders, campagnes en advertenties
Anderzijds kan men in OpenX Ad Server adverteerders, campagnes en advertenties aanmaken. Behalve eigen campagnes en hosting van campagnes voor adverteerders kunnen ook advertenties worden ingeboekt die afkomstig zijn van externe advertentienetwerken zoals bijvoorbeeld Google AdSense, van affiliatenetwerken zoals TradeDoubler, of van adverteerders en bureaus die werken met DoubleClick.

Targeting: de juiste advertentie op de juiste plaats
De laatste stap is om de juiste campagnes aan de juiste zones te koppelen. Hiermee wordt dus bepaald welke advertenties waar moeten verschijnen. Dit kan gecombineerd worden met diverse vormen van ‘targeting’, dat wil zeggen het afstemmen van de vertoning van de advertenties op specifieke situaties. OpenX Ad Server kan targeting verzorgen op basis van onder andere: datum, dag en tijd, geografische gebied (land of stad), gebruikte webbrowser en taalinstelling. Er zijn ook geavanceerde targetingmogelijkheden, waarbij gebruik wordt gemaakt van bekende informatie van leden of klanten (bijvoorbeeld: hun geslacht, opleiding of leeftijd), of van informatie over de content en de structuur van de site (bijvoorbeeld: alleen bij de ‘nieuws’ sectie of juist niet bij de ‘sport’ pagina’s).

Statistieken: meten is weten
De OpenX Ad Server meet het aantal vertoningen en kliks, en rapporteert deze samen met de kosten en opbrengsten van de campagnes. Daarnaast is er ook functionaliteit om conversies te meten, dat zijn aanmeldingen of transacties op de site van de adverteerder die plaatsvinden na een klik op een vertoonde banner.

OpenX gaan gebruiken: hosting en schaalbaarheid

OpenX Ad Server is een gratis open source applicatie die men zelf kan installeren op eigen servers. Het is geprogrammeerd in de programmeertaal PHP en maakt gebruik van de MySQL database, beide ook open source software. Behalve tijd en hardware zijn er dus geen bijkomende kosten, er hoeven geen licenties te worden betaald. Een andere optie is om de hosting van de OpenX Ad Server uit te besteden aan een gespecialiseerd hostingbedrijf.

De OpenX Ad Server is te gebruiken voor kleine en grote websites. Het systeem is zo ontworpen dat het kan worden geïnstalleerd op een cluster van webservers, zodat het kan meegroeien met de groei van de sites. Er zijn bedrijven (ook in Nederland) die meer dan 1 miljard advertenties per maand vertonen via de OpenX Ad Server. Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken qua hardware.

Het is echter tegenwoordig mogelijk om een account te openen bij OpenX Hosted, dat wordt verzorgd door het bedrijf OpenX zelf. Dit is gratis tot een niveau van 100 miljoen advertentievertoningen per maand. Wie meer wil kan een betaald account nemen.

OpenX Market: marktplaats voor advertenties

Met het gratis weggeven van een open source systeem wordt natuurlijk geen geld verdiend. In april 2009 heeft het bedrijf OpenX echter een tweede product geïntroduceerd, dat moet gaan zorgen voor de inkomsten: OpenX Market. Dit is in feite een uitbreiding op de OpenX Ad Server. Wanneer men een campagne heeft die een bepaald bedrag aan advertentie-inkomsten opbrengt, dan kan de OpenX Ad Server in real-time contact maken met de OpenX Market, met een aanvraag voor een advertentie die meer waard is dan een zelf in te stellen bodemprijs. Adverteerders bieden tegen elkaar en de hoogste bieder krijgt de advertentiepositie toegewezen. Als er geen biedingen zijn die de bodemprijs overtreffen, dan wordt de eigen campagne vertoond. Voor site-eigenaren is dit een risicovrije manier om in de markt te zoeken naar hogere advertentie-inkomsten. Het bedrijf OpenX verdient aan de OpenX Market omdat er een opslag van 15% boven de bodemprijs in het biedingsproces is opgenomen.

De hierboven beschreven mogelijkheden zijn eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog vele geavanceerde functies voorhanden en toepassingen mogelijk.

Geavanceerde toepassingen en uitbreidbaarheid

Met de publicatie van versie 2.8 van de OpenX Ad Server software is ook een andere belangrijke toevoeging beschikbaar gekomen: de plugin architectuur. Deze stelt ontwikkelaars in staat om via kleine stukjes software de functionaliteit van het kernproduct aan te passen of uit te breiden, zonder de basissoftware te hoeven aanpassen. Deze aanpak is ook in veel andere open source software heel succesvol, bijvoorbeeld bij het blogsysteem WordPress of het webwinkelsysteem Magento.

Meer informatie over OpenX?

De website www.openx.org bevat uitgebreide informatie over het systeem en de functionaliteit. Daar kan men ook de software gratis downloaden of een gratis account aanvragen op OpenX Hosted.

Advies en ondersteuning bij OpenX?

OpenX Ad Server is een groot systeem, en het zal even kosten om er wegwijs in te worden. Wie daar geen tijd voor heeft, of geen zin, kan natuurlijk ook externe hulp inschakelen. Er zijn wereldwijd een aantal zelfstandige consultants actief, waar ik er een van ben. Voor zover ik weet ben ik overigens de enige OpenX consultant in Nederland. Ik werk voor Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers. Ik heb een pagina gemaakt op mijn site waarop ik heb beschreven welke ondersteuning en support voor OpenX ik aanbied. Er is ook een invulformulier om contact met mij op te nemen over OpenX consulting.