Een van de grootste websites van Nederland is Startpagina.nl. De site is opgericht op 15 september 1998 en bestaat dus in 2008 al 10 jaar. Het succes van Startpagina.nl is niet alleen de danken aan de hoofdsite maar ook aan de inmiddels bijna 6.000 zogenaamde dochter pagina’s. Dat zijn gespecialiseerde linkverzamelingen over bijna alle denkbare onderwerpen. Die dochterpagina’s worden gemaakt en beheerd door enkele duizenden enthousiaste, deskundige beheerders. Ook ik beheer enkele van die dochter pagina’s, waaronder bijvoorbeeld corsica.startpagina.nl.

Ter ere van het tienjarig bestaan van Startpagina heeft Ilse Media samen met uitgeverij Nieuw Amsterdam aan auteur Huib Stam gevraagd een boek te maken over dit puur Nederlandse succes, en nog 14 andere internetbedrijven die in ongeveer dezelfde periode op zijn gekomen en groot zijn geworden. Afgelopen zaterdag was er een feestelijke bijeenkomst van Startpagina met alle dochterbeheerders, waar het boek officieel gepresenteerd werd.

Van Zolderkamer tot Miljoenenbusiness vertelt onder andere het verhaal van startpagina.nl, alex.nl, marktplaats.nl en hyves.nl. Huib Stam heeft er een boek van gemaakt waarin de bedenkers en oprichters van deze sites zelf vertellen hoe hun idee is ontstaan, gegroeid en (soms) voor veel geld verkocht.

Alle aanwezigen bij de boekpresentatie kregen een exemplaar mee naar huis, en ik heb mijn exemplaar inmiddels bijna uit. Het is fascinerend hoeveel verschil er is tussen alle genoemde sites, maar ook dat er zo veel overeenkomsten zijn. Snel reageren, transparantie, het belang van de lezer/consument voorop stellen, dat zijn drie aspecten die telkens terug komen.

Het boek Van Zolderkamer tot Miljoenenbusiness van Huib Stam is te koop in de boekhandel of via internet. Het telt ruim 166 pagina’s en bevat prachtige portretten van de internet-ondernemers, gemaakt door Jara Lucieer. ISBN 978-90-468-0394-3, 19,90 euro.

In het exemplaar dat ik ontving staat overigens een klein foutje dat misschien maar weinig mensen zal opvallen. Het verhaal over ElmarReizen.nl wordt voorafgegaan door een screenshot van ElmarReizen.com, en dat is een domeinkaper!