Oranjerie van de Hortus Botanicus in Amsterdam

Oranjerie van de Hortus Botanicus in Amsterdam

Op donderdag 13 november 2009 kwam een groep OpenX publishers bij elkaar in de prachtige Laranjezaal van de Hortus Botanicus in Amsterdam, voor de eerste OpenX community bijeenkomst die ooit in Nederland werd gehouden. Behalve Nederlandse gebruikers waren er ook afgevaardigenden uit Frankrijk, Oostenrijk en Monaco. Ik had de eer om als gastheer op te treden, op dit evenement dat ik had georganiseerd in nauwe samenwerking met OpenX.org in Londen.

We begonnen de dag met een korte introductie van OpenX, voor de mensen die overwegen de software te gaan gebruiken voor hun site(s) of bedrijf. Vervolgens lag de nadruk op enkele nieuwe features van de recente 2.6 versie. Single page call werd enthousiast begroet, net als page URL targeting. Daarna gaf Joan Blaas, managing director van MobzMedia een intrigerende presentatie over de toepassing van OpenX als de ad server voor de mobiele editie van de wereldwijde voetbalsite Goal.com. Ik wil Joan hartelijk bedanken voor zijn presentatie, die ons enig inzicht gaf in de technische uitdagingen bij het vertonen van advertentie op mobiele apparaten.

Na de lunch gingen we verder met enkele geavanceerde toepassingen van OpenX, zoals geotargeting, page URL targeting en diverse technieken en features om advertenties te targeten op basis van classificaties van content of gegevens van leden. Ook besteden we kort aandacht aan de mogelijkheden voor het dynamisch vervangen van een label in een advertentie door content uit de site, aan het meten van conversies en aan het plaatsen van advertenties in e-mail nieuwsbrieven.

In de tweede helft van de middag lag de nadruk op de toekomst. De nieuwe diensten OpenX Hosted en OpenX Market werden enthousiast begroet. Aangezien OpenX hosted draait met de 2.7-beta vesie kon ik mijn toehoorders een blik gunnen op de verbeteringen in de gebruikersinterface, en ik kon laten zien hoe eenvoudig het is om als publisher deel te nemen aan de OpenX Market.

We bespraken verder de API die in versie 2.6 is toegevoegd, waardoor externe systemen gebruikt kunnen worden om inventory te beheren, en om statistieken uit het systeem te halen. Een korte discussie over de diverse opties rondom schaalbaarheid werd gevolgd door een vraag en antwoord sessie.

Een van de doelstellingen van deze community events is om OpenX gebruikers en uitgevers met elkaar in contact te brengen. Dit leek prima te werken, ik zag dat er veel visitekaartjes, telefoonnummers en e-mail adressen werden uitgewisseld. En er werden praktijkervaringen en inzichten gedeeld.

Als ik terugkijk kan ik zeggen dat ik enorm heb genoten van het organiseren en presenteren van dit evenement. Het was leuk om zo veel OpenX gebruikers te ontmoeten. Ik wil iedereen bedanken voor de komst, waardoor het een succesvol evenement is geworden. Ik kreeg zelfs vragen om er een jaarlijks terugkerende bijeenkomst van te maken, ik zal dat zeker in overweging nemen.