Voorafgaand aan de eerste wedstrijd van Nederland op het WK in Zuid Afrika, was er door sommige ‘experts’ gewaarschuwd dat “het internet in elkaar zou storten” doordat er zoveel mensen online het verslag zouden gaan volgen. In de praktijk bleek dat enorm mee te vallen, sterker nog, er waren zo veel mensen die naar de televisie keken dat het internetgebruik merkbaar terugviel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de onderstaande grafiek:

Dataverkeer 14 juni 2010 tijdens voetbalwedstrijd

Deze grafiek laat het dataverkeer zien van een van mijn servers die worden gebruikt voor de hosting van de OpenX systemen van mijn klanten. Duidelijk zichtbaar is dat al vanaf ongeveer 13 uur het dataverkeer begon te dalen. Ook is duidelijk te zien dat er een korte piek was in de rust van de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd sprong het niveau terug naar wat gebruikelijk is voor een maandagmiddag. Overigens is ook te zien dat er ’s avonds weer een dip was, terwijl normaal gesproken het gebruik van af de avondspits tot een uur of 11 ’s avonds een bijna vlak patroon laat zien. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de avondwedstrijd. Het lijkt er ook op dat men vlak voor het slapen de achterstand nog even heeft ingehaald.

Wat is er dan waar van onheilspellende berichten vooraf over dreigende problemen met het hele internet tijdens de wedstrijd? Niet veel, kennelijk. Het is natuurlijk waar dat er binnen bedrijfsnetwerken capaciteitsproblemen kunnen ontstaan als ineens een flink aantal werknemers naar streaming video gaat kijken. Maar het internet als geheel kan wel tegen een stootje.