In een oogopslag is zichtbaar wat de status is van diverse onderdelen van Google Applications

In een oogopslag is zichtbaar wat de status is van diverse onderdelen van Google Applications

Google introduceert een dashboard waarop in een oogopslag te zien is hoe de verschillende onderdelen van Google Applications er voor staan. In geval van storingen worden daar ook status-updates geplaatst.

Op dinsdag 24 februari werd Gmail van Google getroffen door een technische storing. De storing begon rond 10.30u Nederlandse tijd. Het gevolg was dat gebruikers via de web interface geen toegang meer hadden tot hun e-mail. Mail ophalen via pop3 en versturen via SMTP bleek nog wel te werken, evenals de IMAP interface. De problemen werden geconstateerd bij de gratis versie Gmail, maar ook bij de maildienst van Google Applications. Om circa 13.00u was de storing verholpen.

Diverse van mijn klanten voor wie ik Google Applications heb ingericht hadden vragen naar aanleiding van de storing, maar omdat de e-mail niet werkte konden ze mij niet bereiken. Ik had zelf ook gemerkt dat er een storing was, en alhoewel ik via pop3/smtp nog prima kon mailen konden mijn klanten mijn mails niet lezen.

E-mail is voor veel mensen, en zeker voor bedrijven, een cruciaal communicatiemiddel. Als het niet werkt, dan zijn er meestal een paar vragen:

  • Ben ik de enige die hier last van heeft?
  • Is de storing al bekend bij de leverancier/dienstverlener?
  • Wanneer werkt het weer?

Achteraf zijn er vaak nog een paar vragen:

  • Wat was de oorzaak van de storing?
  • Wat wordt er aan gedaan om te zorgen dat het niet weer gebeurt?

In het verleden stond Google niet bekend als een bedrijf dat erg makkelijk met dit soort informatie naar buiten kwam. Het leek wel of men dacht: “wat niet weet, wat niet deert”. Maar dat is bij Google Enterprise, de divisie die verantwoordelijkis voor Google Applications, radicaal omgeslagen, en ik ben blij met die ontwikkeling. Het illustreert de groei naar volwassenheid die men (eindelijk) doormaakt. Op de pagina ‘Google Apps Status Dashboard‘ is te zien wat de stand van zaken is, en Google heeft beloofd om dit overzicht altijd snel en accuraat te zullen bijhouden.

Op het status dashboard staan op dit moment voornamelijk groene OK tekentjes, maar ook enkele icoontjes voor meer informatie. Over de storing bij Gmail van 24 februari is zelfs een ‘incident report’ gepubliceerd met uitleg over de oorzaak.

Het lijkt me niet waarschijnlijk dat men dit status overzicht in een dag na de storing in elkaar heeft gezet, hoogstwaarschijnlijk was het al langer intern in gebruik. Op het weblog van Google Enterprise is het bericht geplaatst waarmee officieel het status dashboard wordt aangekondigd.