http en www, maar wat komt er na?

http en www, maar wat komt er na?

Uw domeinnaam is het eerste herkenningspunt op het internet. Het wordt onderdeel van het adres van uw website en van uw e-mail adres. Omdat de keuze voor de domeinnaam meestal voor lange tijd zal gelden, is het verstandig om er voldoende tijd voor te nemen om de naam te bedenken, te onderzoeken of de naam nog beschikbaar is, en deze te registreren in een aantal varianten. In dit artikel een aantal praktische tips en adviezen over deze stappen.

Uw eigen naam de beste naam?

Het is handig om een makkelijk te onthouden en goed te spellen domeinnaam te kiezen. Voor veel mensen ligt het voor de hand om hun eigen naam (in welke schrijfwijze dan ook) te gebruiken. Daar is niets mis mee. Niet voor niets is mijn eigen website te vinden via www.erikgeurts.nl.

Een andere benadering is om een domeinnaam te kiezen die een beschrijving bevat van de dienst, het product of iets anders unieks. Een bowlingbaan in Utrecht, geëxploiteerd door de firma De Vries B.V., zou natuurlijk firmadevries.nl kunnen registreren, maar waarschijnlijk is bowlingutrecht.nl een veel betere naam. Dat is makkelijk om te onthouden en door te vertellen, maar ook zal deze naam waarschijnlijk erg goed vindbaar zijn in Google als mensen zoeken naar ‘bowling utrecht’.

Varianten en spelling

Het is voor een merk of in de markt vaak handig om direct ook de .com versie van de domeinnaam te registreren. Niet omdat die ook meteen gebruikt zou moeten worden, maar vooral om er voor te zorgen dat niet iemand anders er mee vandoor gaat. In mijn eigen geval heb ik ook erikgeurts.com geregistreerd. Overigens gebruik ik die voor mijn Engelstalige site, terwijl erikgeurts.nl bedoeld is voor mijn Nederlandstalige site.

Als er onduidelijkheid zou kunnen bestaan wat betreft de schrijfwijze van de domeinnaam, loont het de moeite om ook een paar alternatieve spellingen te registeren. Waarschijnlijk heeft Albert Hein naast alberthein.nl ook alberthijn.nl en albertheijn.nl vastgelegd. De daadwerkelijk gebruikte domeinnaam van Albert Hein is overigens ah.nl. In mijn eigen geval zou ik eigenlijk ook ericgeurts.nl en ericgeurts.com moeten registeren. Helaas is de praktijk dat domeinnaamkapers anders de alternatieve spellingen of verkeerd gespelde versies van bekende domeinnamen vastleggen en voor snode daden gebruiken.

Veel domeinnamen

In juli 2008 is de 3 miljoenste domeinnaam eindigend op .nl geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat er ook echt zoveel websites bestaan. Het is sinds enkele jaren ook voor particulieren mogelijk om een domeinnaam te registeren, en veel mensen hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om voor hun e-mail adres een eigen domeinnaam te gaan gebruiken in plaats van het adres bij hun internet provider. Ze vinden het fraaier om bert@familievisser.nl te gebruiken dan bert.visser@freeler.nl. Een bijkomend voordeeltje is dat zo’n e-mail adres ook mee kan verhuizen als men ooit eens van internet provider gaat veranderen.

Merknaam als domeinnaam

Het is in principe niet verboden om een domeinnaam te registeren waarin de merknaam van een ander is verwerkt. Maar als de nieuwe eigenaar vervolgens met die domeinnaam dingen gaat doen waar de merknaamhouder bezwaar tegen heeft, dan zou deze juridische actie kunnen gaan ondernemen. Voorbeelden van gebruik die op bezwaren kunnen stuiten zijn om een domeinnaam te gebruiken van merknaam A maar deze door te linken naar de site van de concurrent merknaam B, of om de domeinnaam van merknaam C te gebruiken om een webwinkel te beginnen met producten van C, daarbij dus meeliftend op de naamsbekendheid van C. Het is te makkelijk om te zeggen: dan had C die naam zelf maar moeten registeren. Het merkenrecht gaat boven de regels van domeinnaamregistratie, en C zou de ‘valsspeler’ kunnen aanpakken.

Domeinnaam registreren

Een domeinnaam wordt aangevraagd via een internet provider. Die regelt de administratieve handelingen en heeft de connecties met de verschillende registratie-partijen. Meestal geldt de registratie voor een periode van 1 jaar met stilzwijgende verlenging.

In de meeste gevallen zal de domeinnaam een onderdeel vormen van een webhosting abonnement en niet als aparte kostenpost worden berekend. Het is daarom niet zo bekend dat een domeinnaam op jaarbasis niet veel kost. Een .nl domeinaam kost circa 25 € per jaar, een .com domeinnaam zal ongeveer 30 € per jaar kosten. Het exacte bedrag zal per provider verschillen.