Erik Geurts

Erik Geurts

Ik ben geboren in 1965 en opgegroeid in Heel (L.), Hazerswoude, Bemmel en Nijmegen. Na de lagere en middelbare school behaalde ik in 1990 mijn Masters in Bedrijfseconomie en Informatiekunde aan de Tilburg University. Na een paar korte betrekkingen werd ik in 1993 aangenomen als information analyst op het EMEA hoofdkantoor van Time Warner Publishing in Amsterdam. Korte tijd later werd daar ook project management aan mijn rol toegevoegd. Van 1996 tot 2000 werkte ik bij IT adviesbureau Consultdata (nu onderdeel van Deloitte) als IT Consultant, en in 2000 stapte ik over naar adviesbureau Ordina als business consultant, project manager en uiteindelijk management consultant.

Naast mijn baan begon ik al in 1992 mijn eigen IT bedrijfje, actief op het gebied van systeemontwikkeling. In 1994, tijdens de betatest van het nog niet uitgebrachte Windows 95, werd ik voor het eerst geconfronteerd met een grootschalig openbaar netwerk, MSN. Destijds bestond het internet wel al, maar het World Wide Web was nog niet erg bekend. Tim Berners-Lee had toen hij in de jaren 80 bij CERN werkte het web uitgevonden, maar het duurde meer dan 10 jaar voordat de hele wereld er voor viel. In 1996 introduceerde CompuServe een abonnement dat gebruikers in staat stelde om zeer eenvoudige websites te maken en dat was ook het moment waarop ik begon websites te maken.

Op het werk, maar ook voor mijn lol, was ik al stevig bezig met internet-, intranet- en webprojecten. In 1996 maakte ik mijn eerste echte eigen website, met reisverhalen, deze site bestaat en bloeit nog steeds. In 2000 werd het in Nederland mogelijk en betaalbaar om thuis een snelle internetverbinding te hebben, en toen ben ik ook begonnen met mijn tweede website www.zowerkt.nl met educatieve artikelen voor alle leeftijden. Voor deze site wilde ik e-mail nieuwsbrieven versturen om de abonnees te informeren als er een nieuw artikel online was gezet. Nadat ik dat een paar keer met mijn gewone mailprogramma had gedaan ontdekte ik in 2002 het programma ListMessenger Pro. Toen ik dit programma een paar maanden in gebruik had, realiseerde ik me dat daar een markt voor moest bestaan, en in 2003 begon ik met nieuwsbrievenmodule genaamd ServiceMail.nl, en later ook met de Engelstalige variant ListMessenger.net.

Rond 2002 werd het werken aan websites dus van alleen maar leuk ineens een serieuze bezigheid. Advertenties en afilliate marketing begonnen geld op te leveren waarmee ik de hosting van de sites kon betalen, en ServiceMail.nl was vanaf het begin winstgevend. Het aanpassen van de sites om advertentiecampagnes toe te voegen of te verwijderen werd dagelijks werk. Puur toevallig ontdekte ik begin 2004 het gratis open source banner management systeem OpenX (destijds heette het nog phpAdsNew en in 2007 droeg het korte tijd de naam Openads). Al snel nadat ik het op mijn eigen sites was gaan gebruiken werd me duidelijk hoe krachtig de software was. In mei 2004 werd ik lid van het OpenX support forum, op zoek naar meer informatie, maar ik merkte al snel dat ik ook anderen kon helpen met hun vragen. Begin 2006 begon ik aanvragen te krijgen voor consulting en training met betrekking tot OpenX. Tegenwoordig ben ik forum moderator op het OpenX Support Forum en ik heb al meer dan 100 verschillende klanten geholpen met een veelheid aan OpenX projecten.

Begin 2007 ging ik een dag minder werken in mijn ‘gewone’ baan om meer tijd aan mijn bedrijf te kunnen besteden. Ik wilde ervaren of het net zo leuk kon zijn als ik hoopte. En dat was zo! Ik ontdekte verder dat er veel vraag was naar mijn diensten en de klanten stroomden toe. Eind 2007 besloot ik daarom de definitieve overstap te maken en mijn baan op te zeggen. Nu ben ik dus full time zelfstandig consultant.

update januari 2010: ik heb de website zowerkt.nl verkocht aan Rogier Alkemade.