Onlangs las ik een artikel over een onderzoek van Accenture met enkele schokkende statistieken. Het onderzoek was uitgevoerd onder 800 Amerikaanse en Britse veelgebruikers van internet. Het bleek dat meer dan de helft van hen maar één password gebruikt voor alle websites, webmail, online bankieren en alle andere internet-gebruik. De reden die mensen daarvoor geven is niet moeilijk te begrijpen: het is erg moeilijk om goeie wachtwoorden te verzinnen en te onthouden.

Deze week publiceerde Google een aantal richtlijnen op haar weblog, in het artikel how to choose a good password and how to keep it safe (Engels).

In mijn vak moet ik voortdurend nieuwe wachtwoorden verzinnen voor de systemen en accounts waar ik mee werk voor mijn klanten en voor mezelf. In plaats van te proberen creatief te zijn bij het bedenken, gebruik ik een klein programma op mijn computer dat volledige willekeurige wachtwoorden genereert. Het heet Password Generator, en het is gratis! Je kunt het hier downloaden (alleen voor PC).

Wat dat programma niet voor je kan doen is al die wachtwoorden onthouden. Dat is geen probleem, want mijn webbrowser Firefox kan dat prima voor mij doen. En aangezien mijn PC is beveiligd met een wachtwoord vind ik het alles bij elkaar redelijk veilig.